lördag 28 juli 2018

Båtluff i Luleå skärgård - en lisa för själen

Årets luff med fina vänner! En tur som kräver betydligt fler ord än detta, stay tuned! :-)

Båtluff. Smaka på ordet. Det låter ju rätt härligt! Och det är det! Jag och två vänner har båtluffat varje sommar i fem år nu. Vi startade med tre gånger i Stockholms skärgård, förra året testade vi Karlskrona och i år blev det Luleå! Det finns skärgård på många ställen längs Sveriges kust!

Vi har utformat en koncept som fungerar fint för oss. Vi är ute 5 dagar, besöker 4 öar, åker reguljär båt mellan öarna, och hyr in oss på vandrarhem eller i stugor. Tidigare år har vi valt att ordna frukost och lunch enkelt, och på kvällen äta och dricka gott på olika sätt. I år fick vi tänka till ordentligt för att få just det att fungera. Inga ställen att varken äta eller köpa mat på öarna i Luleå. Det blev annorlunda men oj vad bra!


Vi startade i Luleå den 22 juli på förmiddagen. Första båtturen gick genom hela skärgården så att vi fick en bra överblick över hur det såg ut och var vi skulle bo kommande dagar. Det som omedelbart förvånade lite var mängden sand. Skärgården i Luleå är grund och består mest av sandöar, vilket visade sig vara bra på flera sätt.

Så landade vi till slut på vår första ö, Brändöskär. Ett mycket charmigt litet före detta fiskeläge med små hus med sjöbodar längs vattnet i en fin vik. Kommunen äger några av husen som man hyr ut. Vi packade i oss i xx, med fin utsikt över den lilla viken.

Brändöskär var inte så mycket sand. Däremot mycket sten.. och då snackar vi mycket. Klapperstensfält så långt ögat når, inte helt lätt att ta sig fram på. Som många av öarna/ögrupperna så förändras land och hav ständigt. Öar växer ihop, vikar försvinner, och det som var en litet ögrupp är plötsligt en enda ö, och det blir än grundare i farlederna. Landhöjningen går ju lite fortare här uppe.

Mycket sevärt på Brändöskär var det vackra och väldigt enkla kapellet! 

Nästa ö på tur var Junkön, Kluntarna och Småskär. Återvände till Luleå och tog oss tid att utforska även storstaden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar